Investeren in vastgoed in Spanje of Portugal?

Kun je nu beter een huis kopen in Portugal of in Spanje? Het ligt aan je voorkeuren, maar Pedro legt je uit wat financieel gezien het meest interessant is.

Purchase process Portugal Spain Rental
Spanish property

Je hebt besloten om te investeren in vastgoed, maar je bent nog aan het twijfelen: wordt het Spanje of toch Portugal? Beide landen hebben veel te bieden, maar welke is nu de beste keuze, zeker op gebied van vastgoed? In dit artikel vergelijkt Pedro de belangrijkste verschillen tussen het investeren in Spanje en Portugal, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Vamos!

Waarom kiezen voor vastgoed in Spanje of Portugal?

Spanje en Portugal zijn twee van de populairste bestemmingen in Europa voor vastgoedinvesteerders. Waarom? Buiten het aantrekkelijke (warme) klimaat, zijn er specifieke zaken per land, waarom je hier een woning zou willen kopen.

De aantrekkingskracht van Spanje

Spanje heeft alles: zon, zee, cultuur en een heerlijke keuken. Maar daarnaast is het ook echt een land bekend om zijn vastgoed (investeringen). De costas, zoals de Costa del Sol, Costa Blanca en Costa Brava zijn zeer bekende regio’s voor gebiedsontwikkeling, net als de Balearen. Maar ook appartementen en woningen in bruisende steden als Barcelona, Valencia, Marbella, Malaga en Alicante bieden veelzijdige mogelijkheden.

Spanje heeft ook een enorme toerismesector, wat een groot voordeel is voor kopers die hun vastgoed willen verhuren. Door het zonnige klimaat en de levendige steden is het vakantieseizoen lang en blijft de vraag naar vakantieverblijven in Spanje hoog. Reken dus op stabiele huurinkomsten over veel maanden en een flinke potentiële waardevermeerdering van je investering.

Wat maakt investeren in Portugal zo aantrekkelijk?

Portugal is vooral laatste jaren flink populairder geworden onder vastgoedinvesteerders. De Algarve staat bekend om zijn prachtige stranden en golfresorts, en steden zoals Lissabon en Porto bieden een mix van historische charme en moderne faciliteiten. Het land is daarnaast ook ontdekt door digital nomads die in Portugal werken, als surfwalhalla én als aantrekkelijke vakantiebestemming voor mensen uit Noord-Europa.

Een van de grootste trekpleisters van Portugal is echter de gunstige belastingregeling voor buitenlandse investeerders, zoals het Non-Habitual Resident (NHR) programma. Hierdoor kunnen niet-residenten en investeerders profiteren van belastingvoordelen, wat het land financieel erg aantrekkelijk maakt.

Belangrijke overwegingen bij het investeren

Als je twijfelt tussen Spanje of Portugal, houd dan rekening met de voor- en nadelen van iedere land op gebied van investeren in vastgoed. Pedro zoomt even in op de kosten & belastingen, de vastgoedmarkt en financiering.

Costs when buying property Spain

Kosten en belastingen

De kosten van vastgoed en de bijbehorende belastingen verschillen flink tussen Spanje en Portugal. De aankoopkosten zijn in Spanje behoorlijk hoger. Met name de overdrachtsbelasting is hoog. Afhankelijk van de regio ligt deze tussen de 6% en 10%. Gemiddeld mag je uitgaan van 12-14% kosten koper bij een aankoop in Spanje.

Portugal is op dit gebied goedkoper. De overdrachtsbelasting is opgebouwd volgens een progressief model (hoe hoger de aankoopsom, hoe hoger de belasting). Ga uit van gemiddeld 6,5-9% kosten koper in Portugal.
Let wel op dat de lopende kosten bij bezit & verhuur flink verschillen per land. Zo is de inkomstenbelasting op verhuur in Spanje (19%) flink lager dan Portugal (28%).

Pedro kan je helpen om een goede keuze te maken. Stel je vragen of start je hypotheekindicatie!

Vastgoedmarkten en waardegroei

De markten van vastgoed in Portugal en Spanje vertonen verschillende trends en kansen.

  • Spanje heeft een grotere en meer ontwikkelde vastgoedmarkt, vooral in toeristische hotspots zoals de Costa del Sol, de Balearen en toeristische steden. De vastgoedprijzen zijn hier in de afgelopen jaren flink gestegen. Wanneer waardegroei je prioriteit is, dan biedt Spanje zeker kansen. Houd er wel rekening mee dat in sommige regio’s de concurrentie stevig is, met hogere aankoopprijzen tot gevolg.
  • Portugal daarentegen heeft de laatste jaren een groeiende vastgoedmarkt gezien, vooral in steden zoals Lissabon en Porto en in de toeristische gebieden van de Algarve. De prijzen zijn over het algemeen lager dan in Spanje, maar met een stijgende vraag is er veel potentieel voor waardegroei. In opkomende buurten van Lissabon en Porto zien we bijvoorbeeld dat de vastgoedprijzen in korte tijd fors zijn gestegen. Portugal is dus meer geschikt voor lange termijn waardecreatie, maar heeft vaak lagere aankoopprijzen.

Financiering & hypotheek

Portugal kent een vrij ruim beleid als het gaat om buitenlandse vastgoedinvesteerders. Zowel de regering als de Portugese banken maken het aankopers niet ál te lastig om te financieren en bieden relatief goede voorwaarden.

  • Zo is de maximale financiering in Portugal 80% en mag je een groter deel van je inkomen (max 50%) aan vaste lasten uitgeven. Let dus op dat je altijd 20% van de aankoopsom + kosten koper uit eigen zak moet betalen!
  • Spanje is over het algemeen strenger en minder voordelig. De maximale financiering in Spanje is slechts 70% van de aankoopsom óf taxatiewaarde en je mag slechts 35% van je inkomen aan vaste lasten uitgeven. In Spanje heb je dus meer eigen geld nodig én zul je een hoger inkomen moeten hebben.

Wil je berekenen of een hypotheek tot de mogelijkheden behoort?

Met de hypotheekindicatie van Pedro kan dit. Deze berekent je koopkracht, en wat er bij komt kijken voor een Spaanse of Portugese hypotheek. En dat binnen 30 minuten geregeld.

Naar hypotheekindicatie

Or rather first ?

Verschillen in regelgeving en aankoopproces

De regelgeving en het aankoopproces zijn soms gelijkwaardig in beide landen, maar er zijn ook zeker verschillen. Om verrassingen te voorkomen, beoordelen we enkele voorbeelden van verschillen in het aankoopproces en regelgeving.

Vastgoed kopen in Spanje

In Spanje is het aankoopproces redelijk gestroomlijnd, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als buitenlander heb je altijd een Número de Identificación de Extranjeros (NIE) nodig om vastgoed te kopen. Dit is een uniek identificatienummer voor buitenlanders, dat je bij vrijwel elke administratieve handeling in Spanje nodig hebt.
De wetgeving in Spanje is daarnaast goed ontwikkeld. Zo is het steeds lastiger om een rental licence te krijgen en moet je ook als niet-resident aan veel verplichtingen voldoen!

Buying property in Portugal

In Portugal is het aankoopproces iets eenvoudiger dan in Spanje. Ook hier heb je een Portugees fiscaal nummer nodig (NIF), dat je bij de belastingdienst kunt aanvragen, maar de aankoopprocedure is relatief snel.
Een voordeel van Portugal is dat de wetgeving en regels vrij consistent zijn in het hele land, waardoor je minder te maken hebt met regionale verschillen, zoals in Spanje. De wetgeving omtrent verhuur en verplichtingen zijn minder zwaar, de grote steden daargelaten.

Is Portugal of Spanje financieel aantrekkelijker?

Daarvoor moeten we kijken naar het potentiële rendement en welk land betere financiële voordelen biedt. Laten we dat eens onder de loep nemen.

Rendement op investeringen

Spanje staat bekend om zijn sterke toerismesector, wat betekent dat het rendement op investeringen in vakantieverhuur hoog kan zijn. Dit is afhankelijk van de regio, populaire toeristische gebieden hebben een hoge bezettingsgraad en hoge verhuurprijzen. Gemiddeld kun je uitgaan van een rendement van 5% naast de waardestijging van je vastgoed. Dat betekent overigens dat je meer kunt halen, maar ook zeker minder.

In Portugal, the story is similar. Tourism demand is particularly high in the Algarve and the cities of Lisbon and Porto. However, Portugal often offers a slightly higher return on investment, due to lower property prices and more favourable tax rules. Take into account an average return of 7%. In addition, the NHR programme makes Portugal more financially attractive to foreign investors, which can be an additional incentive to choose this country.

If you want to invest, you will have to look not only at the returns, but also at the costs. Through Pedro, you can properly assess the returns, especially if you are still going to buy a property!

Tip: With Pedro's rental yield calculator, you can easily understand the realistic rental prices of a property or area. Check it out for yourself.

Taxes and duties

  • Although in Spain taxes on rental income are lower than in Portugal, property ownership taxes on foreigners are on the high side. Depending on the location, local taxes add to this, although these vary considerably.
  • In Portugal, the tax climate is slightly more favourable, and especially more progressive. If you have a cheaper property, you will also pay less. In addition, the Non-Habitual Resident (NHR) programme is a considerable advantage, allowing you, as a foreign investor, to benefit from reduced taxes on certain income for up to 10 years. This definitely makes Portugal more attractive financially.
mortgage simulation spain

Kun je dus beter een huis kopen in Spanje of Portugal?

Both countries offer excellent opportunities for property investors and the final choice quite depends on your personal preferences. Often, your own opinion is leading anyway rather than the numbers. You also have to feel comfortable and at home in a country!

As a vibrant country with a strong tourism sector, Spain offers plenty of opportunities in popular coastal regions and major cities, with a constant demand for holiday rentals. Yes, you will have higher purchase and running costs, and look carefully at the varying regulations by region.

Portugal is an excellent option for investors looking for favourable tax benefits and stable growth opportunities. It does depend a lot on the region you choose whether there is enough tourist demand to guarantee your returns. Due in part to the NHR programme, Portugal does offer the most interesting tax benefits if you are purely looking for maximum returns.

Take your time to fully understand the countries and rules before making a final decision. Or just chat with Pedro And ask if he has any additions to your purchase plans!

Calculate your calculate rental income in Portugal or Spain

Pedro's smart calculator helps you calculate your potential returns from your property. We set the location against similar properties and seasonal influences. So you know what you can charge and what occupancy rate you can expect.

Start the rental check

Or rather first ?

Pedro How much can I charge for my property?

Pedro is at your service

Chat directly with Pedro and ask your questions about your purchase plans in Spain or Portugal. He will gladly show you the way to a successful purchase.