Investeren in vastgoed in Spanje of Portugal?
Kun je nu beter een huis kopen in Portugal of in Spanje? Het ligt aan je voorkeuren, maar Pedro legt je uit wat financieel gezien het meest interessant is.
Je hebt besloten om te investeren in vastgoed, maar je bent nog aan het twijfelen: wordt het Spanje of toch Portugal? Beide landen hebben veel te bieden, maar welke is nu de beste keuze, zeker op gebied van vastgoed? In dit artikel vergelijkt Pedro de belangrijkste verschillen tussen het investeren in Spanje en Portugal, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Vamos!
Waarom kiezen voor vastgoed in Spanje of Portugal?
Spanje en Portugal zijn twee van de populairste bestemmingen in Europa voor vastgoedinvesteerders. Waarom? Buiten het aantrekkelijke (warme) klimaat, zijn er specifieke zaken per land, waarom je hier een woning zou willen kopen.
De aantrekkingskracht van Spanje
Spanje heeft alles: zon, zee, cultuur en een heerlijke keuken. Maar daarnaast is het ook echt een land bekend om zijn vastgoed (investeringen). De costas, zoals de Costa del Sol, Costa Blanca en Costa Brava zijn zeer bekende regio’s voor gebiedsontwikkeling, net als de Balearen. Maar ook appartementen en woningen in bruisende steden als Barcelona, Valencia, Marbella, Malaga en Alicante bieden veelzijdige mogelijkheden.
Spanje heeft ook een enorme toerismesector, wat een groot voordeel is voor kopers die hun vastgoed willen verhuren. Door het zonnige klimaat en de levendige steden is het vakantieseizoen lang en blijft de vraag naar vakantieverblijven in Spanje hoog. Reken dus op stabiele huurinkomsten over veel maanden en een flinke potentiële waardevermeerdering van je investering.
Wat maakt investeren in Portugal zo aantrekkelijk?
Portugal is vooral laatste jaren flink populairder geworden onder vastgoedinvesteerders. De Algarve staat bekend om zijn prachtige stranden en golfresorts, en steden zoals Lissabon en Porto bieden een mix van historische charme en moderne faciliteiten. Het land is daarnaast ook ontdekt door digital nomads die in Portugal werken, als surfwalhalla én als aantrekkelijke vakantiebestemming voor mensen uit Noord-Europa.
Een van de grootste trekpleisters van Portugal is echter de gunstige belastingregeling voor buitenlandse investeerders, zoals het Non-Habitual Resident (NHR) programma. Hierdoor kunnen niet-residenten en investeerders profiteren van belastingvoordelen, wat het land financieel erg aantrekkelijk maakt.
Belangrijke overwegingen bij het investeren
Als je twijfelt tussen Spanje of Portugal, houd dan rekening met de voor- en nadelen van iedere land op gebied van investeren in vastgoed. Pedro zoomt even in op de kosten & belastingen, de vastgoedmarkt en financiering.
Kosten en belastingen
De kosten van vastgoed en de bijbehorende belastingen verschillen flink tussen Spanje en Portugal. De aankoopkosten zijn in Spanje behoorlijk hoger. Met name de overdrachtsbelasting is hoog. Afhankelijk van de regio ligt deze tussen de 6% en 10%. Gemiddeld mag je uitgaan van 12-14% kosten koper bij een aankoop in Spanje.
Portugal is op dit gebied goedkoper. De overdrachtsbelasting is opgebouwd volgens een progressief model (hoe hoger de aankoopsom, hoe hoger de belasting). Ga uit van gemiddeld 6,5-9% kosten koper in Portugal.
Let wel op dat de lopende kosten bij bezit & verhuur flink verschillen per land. Zo is de inkomstenbelasting op verhuur in Spanje (19%) flink lager dan Portugal (28%).
Pedro kan je helpen om een goede keuze te maken. Stel je vragen of start je hypotheekindicatie!
Vastgoedmarkten en waardegroei
De markten van vastgoed in Portugal en Spanje vertonen verschillende trends en kansen.
- Spanje heeft een grotere en meer ontwikkelde vastgoedmarkt, vooral in toeristische hotspots zoals de Costa del Sol, de Balearen en toeristische steden. De vastgoedprijzen zijn hier in de afgelopen jaren flink gestegen. Wanneer waardegroei je prioriteit is, dan biedt Spanje zeker kansen. Houd er wel rekening mee dat in sommige regio’s de concurrentie stevig is, met hogere aankoopprijzen tot gevolg.
- Portugal daarentegen heeft de laatste jaren een groeiende vastgoedmarkt gezien, vooral in steden zoals Lissabon en Porto en in de toeristische gebieden van de Algarve. De prijzen zijn over het algemeen lager dan in Spanje, maar met een stijgende vraag is er veel potentieel voor waardegroei. In opkomende buurten van Lissabon en Porto zien we bijvoorbeeld dat de vastgoedprijzen in korte tijd fors zijn gestegen. Portugal is dus meer geschikt voor lange termijn waardecreatie, maar heeft vaak lagere aankoopprijzen.
Financiering & hypotheek
Portugal kent een vrij ruim beleid als het gaat om buitenlandse vastgoedinvesteerders. Zowel de regering als de Portugese banken maken het aankopers niet ál te lastig om te financieren en bieden relatief goede voorwaarden.
- Zo is de maximale financiering in Portugal 80% en mag je een groter deel van je inkomen (max 50%) aan vaste lasten uitgeven. Let dus op dat je altijd 20% van de aankoopsom + kosten koper uit eigen zak moet betalen!
- Spanje is over het algemeen strenger en minder voordelig. De maximale financiering in Spanje is slechts 70% van de aankoopsom óf taxatiewaarde en je mag slechts 35% van je inkomen aan vaste lasten uitgeven. In Spanje heb je dus meer eigen geld nodig én zul je een hoger inkomen moeten hebben.
Wil je berekenen of een hypotheek tot de mogelijkheden behoort?
Met de hypotheekindicatie van Pedro kan dit. Deze berekent je koopkracht, en wat er bij komt kijken voor een Spaanse of Portugese hypotheek. En dat binnen 30 minuten geregeld.
Of liever eerst ?
Verschillen in regelgeving en aankoopproces
De regelgeving en het aankoopproces zijn soms gelijkwaardig in beide landen, maar er zijn ook zeker verschillen. Om verrassingen te voorkomen, beoordelen we enkele voorbeelden van verschillen in het aankoopproces en regelgeving.
Vastgoed kopen in Spanje
In Spanje is het aankoopproces redelijk gestroomlijnd, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als buitenlander heb je altijd een Número de Identificación de Extranjeros (NIE) nodig om vastgoed te kopen. Dit is een uniek identificatienummer voor buitenlanders, dat je bij vrijwel elke administratieve handeling in Spanje nodig hebt.
De wetgeving in Spanje is daarnaast goed ontwikkeld. Zo is het steeds lastiger om een verhuurlicentie te krijgen en moet je ook als niet-resident aan veel verplichtingen voldoen!
Vastgoed kopen in Portugal
In Portugal is het aankoopproces iets eenvoudiger dan in Spanje. Ook hier heb je een Portugees fiscaal nummer nodig (NIF), dat je bij de belastingdienst kunt aanvragen, maar de aankoopprocedure is relatief snel.
Een voordeel van Portugal is dat de wetgeving en regels vrij consistent zijn in het hele land, waardoor je minder te maken hebt met regionale verschillen, zoals in Spanje. De wetgeving omtrent verhuur en verplichtingen zijn minder zwaar, de grote steden daargelaten.
Is Portugal of Spanje financieel aantrekkelijker?
Daarvoor moeten we kijken naar het potentiële rendement en welk land betere financiële voordelen biedt. Laten we dat eens onder de loep nemen.
Rendement op investeringen
Spanje staat bekend om zijn sterke toerismesector, wat betekent dat het rendement op investeringen in vakantieverhuur hoog kan zijn. Dit is afhankelijk van de regio, populaire toeristische gebieden hebben een hoge bezettingsgraad en hoge verhuurprijzen. Gemiddeld kun je uitgaan van een rendement van 5% naast de waardestijging van je vastgoed. Dat betekent overigens dat je meer kunt halen, maar ook zeker minder.
In Portugal is het verhaal vergelijkbaar. Vooral in de Algarve en de steden Lissabon en Porto is de toeristische vraag hoog. Portugal biedt echter vaak een iets hogere return on investment, vanwege de lagere vastgoedprijzen en meer gunstige belastingregels. Houd rekening met een gemiddeld rendement van 7%. Daarnaast maakt het NHR-programma Portugal financieel aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders, wat een extra stimulans kan zijn om voor dit land te kiezen.
Als je wilt investeren, dan zul je niet alleen naar de opbrengsten moeten kijken, maar ook naar de kosten. Via Pedro kun je het rendement goed beoordelen, zeker als je nog een woning gaat kopen!
Tip: met Pedro’s verhuurrendement calculator kun je eenvoudig de realistische verhuurprijzen van een woning of gebied inzichtelijk krijgen. Check het zelf.
Belastingen en heffingen
- Alhoewel in Spanje de belastingen op huurinkomsten lager zijn dan in Portugal, zijn de belastingen voor vastgoedbezit op buitenlanders aan de hoge kant. Afhankelijk van de locatie komen daar de lokale belastingen bovenop, al variëren deze flink.
- In Portugal is het belastingklimaat iets gunstiger, en vooral progressiever. Heb je een goedkopere woning, dan betaal je ook minder. Daarnaast is het Non-Habitual Resident (NHR) programma een flink voordeel, waardoor je als buitenlandse investeerder tot wel 10 jaar kunt profiteren van verminderde belasting op bepaalde inkomsten. Dat maakt Portugal financieel gezien zéker aantrekkelijker.
Kun je dus beter een huis kopen in Spanje of Portugal?
Beide landen bieden prima kansen voor vastgoedinvesteerders en de uiteindelijke keuze hangt best wel af van je persoonlijke voorkeuren. Vaak is je eigen mening toch leidend en niet zozeer de cijfers. Je moet jezelf ook prettig en thuis voelen in een land!
Spanje biedt als bruisend land met een sterke toeristische sector volop kansen in populaire kustregio’s en grote steden, met een constante vraag naar vakantieverhuur. Ja, je hebt hogere aankoop- en lopende kosten, en bekijk goed de wisselende regelgeving per regio.
Portugal is een uitstekende optie voor investeerders die op zoek zijn naar gunstige belastingvoordelen en stabiele groeimogelijkheden. Het hangt wel erg af van de regio die je kiest of er voldoende toeristische vraag is, om je opbrengsten te waarborgen. Onder andere door het NHR programma is Portugal wel fiscaal het meest interessant als je puur een maximaal rendement zoekt.
Neem je tijd om de landen en regels goed te begrijpen voordat je een definitieve beslissing maakt. Of chat gewoon eens met Pedro en vraag of hij aanvullingen heeft op jouw aankoopplannen!
Je verhuuropbrengsten berekenen in Portugal of Spanje
De slimme calculator van Pedro helpt je bij het berekenen van je potentiële opbrengsten van je woning. We zetten de locatie af tegen vergelijkbare woningen en de seizoensinvloeden. Zo weet je wat je kunt vragen en welke bezettingsgraad je kunt verwachten.
Of liever eerst ?